Gjergj Bojaxhi
PËR QYTETARËT, JO PËR KRYETARËT

Tirana është qyteti im i mrekullueshëm. Edhe pse prej vitesh, është keqadministruar, është cenuar në identitet, është abuzuar me të nga etja për pushtet e pasuri, ajo prapë ka energji, ka forcë, ka guxim sepse ka njerëz që e duan dhe dëshirojnë ta kthejnë në një qytet ku ia vlen të jetohet e të ndërtohet e ardhmja.

Sot, Tirana ka nevojë për një kryebashkiak, që punon për qytetarët dhe jo për klientët. Ka nevojë për një kryebashkiak, që nuk e përdor bashkinë si organizatë partie, por si institucion ku mendohet e punohet për të ardhmen e qytetit. Mbi të gjitha, Tirana ka nevojë të drejtohet me integritet, profesionalizëm e kurajë.

Unë kam një plan të thjeshtë, realist e të ndershëm për Tiranën. Kam vullnetin dhe lirinë për t’u shërbyer qytetarëve. Interesat e mi janë të lidhur vetëm me qytetarët. Unë jam dhe do të mbetem gjithmonë qytetar si gjithë të tjerët.

Sinqerisht,
Gjergj Bojaxhi
Nenshkrimi

Facebook www.netirana.al
BIOGRAFI
GJERGJ BOJAXHI
KANDIDAT I PAVARUR PËR KRYETAR TË BASHKISË SË TIRANËS

Kam lindur në Tiranë më 28 mars 1974. Në vitin 1991, së bashku me familjen emigrova fillimisht në Greqi dhe më pas në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku jetova rreth 13 vjet. Shkollën e mesme, të nisur te “Petro Nini Luarasi” në Tiranë, e përfundova në Baltimore City College (Merilend). Në vitin 1997, u diplomova për histori shkence dhe filozofi në Saint John’s College (Merilend). Në periudhën 2001-2003, kreva studimet Master për Zhvillim Ekonomik Ndërkombëtar në John Hopkins University (Uashington).
Karrierën profesionale e nisa në vitet 1997-1999, si analist i menaxhimit të riskut në bankën Bankers Trust, në Wall Street (Nju Jork). Në periudhën 2003-2005 punova si konsulent për hartimin e politikave të zhvillimit në Bankën Botërore (Uashington).

Menjëherë pas kthimit në Shqipëri, u emërova Zëvendësministër i Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës (2005-2007), ku dhashë kontributin tim në hartimin e politikave të zhvillimit ekonomik të vendit. Në 2007-2009, drejtova Korporatën Energjetike Shqiptare (KESH). Së bashku me ekipin e saj e nxorëm vendin nga kriza energjetike duke siguruar, brenda dy vjetësh, furnizim të vazhdueshëm të vendit me energji. Në tetor 2009, dhashë dorëheqjen nga KESH-i, menjëherë pas krijimit të koalicionit PD-LSI. Gjatë vitit 2010 drejtova Inspektoratin Ndërtimor Urbanistik Kombëtar (INUK) dhe fillova zbatimin e një programi për çlirimin e hapësirave publike nga ndërtimet e paligjshme. Pas 12 muajsh në detyrë, u shkarkova për shkak të rezistencës sime ndaj përdorimit të INUK-ut si mjet shantazhi politik, si dhe për shkak të denoncimeve që bëra për disa ndërtime të paligjshme në pronësi të njerëzve të afërt me qeveritarë të kohës. Që prej tre vjetësh jam bashkëthemelues, aksionar pakice dhe administrator i një kompanie me pronësi italo-shqiptar për importin e hidrokarbureve.

Gjatë qëndrimit në SHBA, kam qenë aktiv në jetën e komunitetit shqiptar në zonën Virxhinia-Merilend-Uashington, ku ndër të tjera kam qenë bashkëthemelues i shkollës “Mësonjëtorja” për mësimin e gjuhës shqipe të fëmijëve të komunitetit shqiptar. Në periudhën 2007-2011, kam shërbyer si anëtar i Këshillit Bashkiak të Tiranës. Në vitet 2013-2015, kam qenë bashkëkryetar i Forumit për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore.

Pasioni im kryesor është alpinizmi. Kam ngjitur disa nga majat më të larta të botës, përfshirë edhe majën e Everestit. Pasion tjetër imi është bujqësia dhe blegtoria. Në vitin 2002, bashkë me prindërit, blemë njw tokë në Farkë, ku kultivojmë në mënyrë modeste prodhime blegtorale dhe të kopshtit tonë. Prej 17 vjetësh, jam i martuar me Jolën. Kemi dy fëmijë në moshën e adoleshencës. Jetojmë së bashku me prindërit e mi në Farkë.

PIKAT KRYESORE TË PLANIT PËR TIRANËN
BASHKI E QYTETARËVE, PËR QYTETARËT
• Bashkia do të çlirohet nga interesat partiakë dhe klientelistë.
• Asnjë drejtues i bashkisë nuk do të mbajë poste partiake.
• Qytetarët do të jenë pjesë e vendimmarrjes përmes referendumeve lokale, votimeve këshilluese dhe konsultimeve publike.
• Çdo vendim, çdo program, çdo projekt, çdo leje ndërtimi do të publikohet menjëherë në një platformë të dedikuar në Internet.
• Çdo transaksion financiar do të publikohet në kohë reale në faqen zyrtare të bashkisë.
DO TË RRIS TË ARDHURAT DHE DO TË UL SHPENZIMET ADMINISTRATIVE
• Rritje me rreth 10% (8 milionë Euro) e të ardhurave vjetore brenda vitit të parë.
• Rritje me 40% (32 milionë Euro) e të ardhurave vjetore brenda 4 viteve.
• Pakësim i shpenzimeve administrative me 2 milionë Euro brenda vitit të parë.
DO TË ZGJIDH PROBLEMIN E TRAFIKUT
• Reformim i transportit publik dhe dyfishim i vëllimit të udhëtimeve.
• Katërfishim i kapacitetit të parkimeve nëntokësore.
• Disiplinim i trafikut tregtar dhe industrial. Ulje e trafikut ditor me 30%.
DO TË RUAJ E DO TË PËRMIRËSOJ HAPËSIRAT PUBLIKE
• Ruajtje dhe përmirësim i të gjitha hapësirave të gjelbra, përfshirë hapësirën e Parkut të Liqenit.
• Çlirimi i të gjitha hapësirave publike të zaptuara: rrugë, trotuare, sheshe, vendparkime etj.
• Shtimi me 50% i hapësirave të gjelbra në qytetin e Tiranës përmes zhbetonizimit dhe mbjelljes së tyre me pemë.
• Mbjellje e 500 hektarëve me pemë në territorin e bashkisë.
DO TË SHTOJ OBJEKTET ARSIMORE
• Rritje e buxhetit të investimeve për shkolla dhe kopshte me rreth 2,5 milionë Euro që vitin e parë.
• Sigurim i hapësirave për ndërtim objektesh arsimore me bashkëpunimin e enteve private.
• Eliminim brenda katër viteve i shkollimit me dy turne në të gjitha shkollat e Tiranës, përmes investimit në objekte të reja dhe marrjes me qira të objekteve të përshtatshme.
DO TË ZGJIDH PROBLEMIN E PAPASTËRTISË SË QYTETIT TË TIRANËS
• Riorganizim dhe modernizim i sistemit të grumbullimit të plehrave.
• Riorganizim dhe modernizim i pastrimit të rrugëve.
• Ndërhyrje emergjente në vend-depozitimin e Sharrës.
DO TË PËRQENDROHEM NË ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE TË MJEDISIT
• Zbatim rigoroz i standardeve mjedisore në transport, në ndërtim etj.
• Ulje e nivelit të ndotjes së ajrit dhe zhurmave me rreth 40% brenda 2 vjetësh.
DO TË PËRMIRËSOJ INFRASTRUKTURËN RRUGORE
• Investim në ndërtimin e rrugëve të reja lidhëse, urbane dhe ndërurbane, duke i kushtuar rreth 50% të buxhetit të rrugëve.
• Mirëmbajtje sistematike e rrugëve, e pusetave dhe e trotuareve
DO TË MUNDËSOJ NDIHMË USHQIMORE DHE VESHJE PËR NJERËZIT NË NEVOJË
• Krijimi i një programi të veçantë për mbështetjen e njerëzve të varfër, në bashkëpunim me shoqatat bamirëse dhe qytetarët.
• Ngritja e disa kuzhinave falas dhe i një qendre për veshje falas, për të varfërit dhe të pastrehët.
DO TË NGRE INSTITUCIONE PUBLIKE PËR MOSHËN E TRETË
• Ngritja e institucioneve dhe e shtëpive të shërbimit ditor për moshën e tretë me kapacitet rreth 500 persona.
DO TË RINDËRTOJ AMFITEATRIN E LIQENIT
• Investim në ndriçim, pajisje audio dhe kushte të tjera bashkëkohore për një teatër të hapur funksional.